Met Thor is er sinds dit seizoen opnieuw een Oostendse dameshandbalploeg in competitie.

Het verhaal van Handbalclub Thor helemaal correct vertellen is geen sinecure. "Thor Middelkerke werd 40 jaar geleden opgericht", vertelt Stephanie Schillewaert, voorzitter, naar eigen zeggen omdat er nu eenmaal iemand voorzitter moet zijn. Want: "Bij Thor werkt het bestuur als een team." "Later kwamen daar ook de jeugdploegen en een damesploeg bij waarmee we ook een periode in de hoogste afdeling hebben gespeeld. In 2002 werd het voortbestaan van de damesploeg echter bedreigd door een tekort aan speelsters. HBC Izegem had net hetzelfde probleem en dus bleek een fusie tussen deze twee damesploegen de beste oplossing. Deze fusieploeg werd Dames Handbal Team (DHT) Middelkerke-Izegem. Ondertussen bleven de andere ploegen, jeugd en heren, van Thor Middelkerke gewoon verder doen onder die naam."

DHT hield het eind vorig seizoen echter voor bekeken. "Na het opdoeken van DHT bleek dat er genoeg speelsters waren die de overstap naar Thor wilden maken", aldus Stephanie. "Die groep hebben we gelukkig kunnen aanvullen met nieuwe leden en zelfs met een aantal leden die enkele jaren geen handbal hebben gespeeld maar voor deze gelegenheid terug naar Thor zijn gekeerd. We starten dit jaar met deze ploeg in de Regio-reeks, net als de andere helft van DHT trouwens, dat als HBC Izegem in dezelfde reeks is gestart. Het spreekt voor zich dat we heel tevreden zijn met de terugkeer van onze dames. De volgende stap is om nu ook opnieuw een volwaardige herenploeg te kunnen afvaardigen. Maar met de doorstroom van onze jeugd lijkt dat enkel een kwestie van tijd."

Ondertussen is ook de plaatsaanduiding Middelkerke geschrapt uit de naam. "Thor werd opgericht in Middelkerke, vandaar dat het ook lange tijd in onze naam zat vervat. Maar aangezien meer dan 90 procent van onze huidige leden tegenwoordig uit Oostende afkomstig is, heten we nu gewoon Handbalclub Thor. De benaming van een stad of gemeente laten we dus liever achterwege, al gaan alle trainingen wel door op verschillende locaties in Oostende. En ook onze wedstrijden vinden bijna allemaal plaats in de sportzaal aan de Spuikom, dus in dat opzicht kun je ons zeker een Oostendse club noemen." (JGO)

Artikel uit KW 28/09/2018